Hur husrannsakan gick till

Dagens fildelningsrättegång är över. Hela rättegången kan man höra här.

Den misstänkta 62-årige sjukpensionären blev dömd till villkorligt fängelse och 40 dagsböter. Då han är sjukpensionär blir böterna inte så höga.

Maken och hans hustru berättade efter rättegången om hur husrannsakan klockan 08:30 på morgonen gick till.

Plötsligt knackade det på ytterdörren, ”det är polisen, öppna”. Paret som levt hederligt hela livet förstod inte vad som var på tok så hustrun öppnade snällt. In stormar då sex stycken poliser. Dom går igenom hela huset och letar efter personer.

När maken är funnen separeras hustrun och maken så att ”dom inte ska kunna snacka ihop sig”. Dom hinner nätt och jämt klä på sig innan dom sätts i varsin bil och körs ner till polisstationen. Borsta tänderna fick dom inte göra.

Nere på polishuset är dom 8 (!) stycken poliser i förhörsrummet när hustrun ska höras. Dom pressar henne med frågor om fildelning. Hustrun nekar till brott, fast att det är hon som står på Com Hems internetabonnemang. Maken förhörs senare och erkänner att det är han som laddar ner lite musik.

När paret senare blir släppta och kommer hem är hela hemmet genomrotat. Polisen gick t o m igenom frysen och letade efter hårddiskar.

===================================
Den 3-4 december håller Ung Pirat den politiska konferensen i Norrköping. Konferensen kommer att diskutera breddning av Piratpartiets principprogram. Anmälan görs här!

Annonser
Taggad , ,

7 thoughts on “Hur husrannsakan gick till

 1. Nicholas Miles skriver:

  Upplystes paret om sin rätt till juridiskt ombud? För om de inte blev det tror jag det börjar bli dags att lagstifta om allas rätt att upplysas om detta. Och att all bevisning insamlad i förhör med personer som inte upplysts om sina rättigheter skall ogiltigförklaras.

 2. Dennis Nilsson skriver:

  Klart bedrövligt. Men det gäller att se detta på mycket lång sikt, 20-40 år framåt.

  Varför inte redan nu formulera färdigskrivna lagförslag till hur en förändrad upphovsrätt skulle se ut?

  Så behöver inte politikerna slösa sin tid med att tänka ut själva formuleringarna!

  EDRI (Digital Civil Rights in Europe) har redan en stor del av formuleringarna klara så det bara att översätta till svenska och publicera som “Piratpartiets Lagbok om upphovsrätt”.

  http://www.edri.org/campaigns/copyright
  http://www.edri.org/docs/edri_copyright_consultation.pdf

  Förr eller senare blir detta verklighet.

 3. jeffer skriver:

  Tragiskt och obehagligt… Men otroligt viktigt att detta kommer fram – och så detaljerat som möjligt.

  När det mäktiga särintresset Ifpi vinkar lite med fingret så står myndigheterna på tå för att vara till lags. Då betyder en liten människa ingenting. Hemmets trygghet och lugna vrå kränks av en arrogant maktapparat där varje paragraf är skriven för att användas av starka mot de svaga.

  Sätt detta i relation till en artikel i Sydsvenskan Lundbilagan sidan C10 – ”Vi har inget normalt liv längre”.

  Nu är det den lilla obetydliga svenssons som behöver hjälp, och då finns inga 8 stycken stöddiga poliser tillgängliga. Då finns inga poliser tillgängliga alls. Det var nämligen inte Ifpi och den jävla amerikanska regeringen som ville ha assistans för att statuera exempel för struntsaker, bara vanliga skitsvenssons som behövde hjälp mot övervåld.

  Hur känner sig de poliser som var med om attacken mot det förtidspensionerade paret – är de stolta? Hur känner sig de poliser som inte var med för att hjälpa mamman med sin son – var det skönt att slippa?

  Det skulle också vara intressant att veta exakt vilken förhörsmetod som polisen använde mot paret. Det går rykten om att svenska poliser åkt till USA för att lära sig amerikanska förhörsmetoder för att bekämpa fildelare. Exempelvis den ökända REID-metoden, som är speciellt effektiv när det gäller att få oskyldiga att erkänna. Finns förhörsprotokollet tillgängligt?

  • jeffer skriver:

   Gäller Sydsvenskan måndag 26 september.

  • Gustav skriver:

   Den misstänkte har lite rygg under förhöret. Förhörsledaren försöker pressa honom han känner fler fildelare, då svarar han:
   ”De mer skickliga personer som jag anlitat ar privatpersoner och inga företagare. Jag vill inte uppge vilka det ar eftersom jag inte vill blanda in dem i detta. De har alltid stallt upp pa mig och darfor vill jag stalla upp pa dem och inte beratta vilka det ar.”

 4. Anders Troberg skriver:

  Tja, se det från den glada sidan, incidenterna med Breivik och maskeradligan gör antagligen att man kan hävda nödvärn om man attackerar en polis som går in i ens hem utan inbjudan och utan att legitimera sig. En uniform och att de säger att de är poliser är uppenbarligen inte nog. Heck, de är ju till och med beväpnade, så man skulle antagligen kunna minska ner sveriges poliskår lite och ändå kunna hävda nödvärn.

  Allt detta då naturligtvis under förutsättning att man överlever incidenten. Svensk polis är ju ökända för övervåld i sina insatser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s