Skillnaden mellan icke-kommersiell fildelning och kommersiell

Kommenterar idag vågen av fildelningsrättegångar som är påväg mot oss.

Säger att vi vill legalisera icke-kommersiell fildelning, vad jag menar med kommersiell fildelning är om du skulle tanka ner senaste versionen av Captain America och sedan sälja digitala kopior för 70 kronor styck till dina vänner, så att du tjänar pengar på att sälja kopior av upphovsrättsskyddat material.

Det finns sådan fildelning idag som kan klassas som kommersiell fildelning. Det kommer vara ett sådant rättegångsfall i Uppsala snart (sålt tv-spel), och längre fram på hösten kommer det vara en rättegång i Lund rörande detta (sålt datorprogram).

Dock är den fildelning inte speciellt stor. Den stora delen är just icke-kommersiell fildelning. Vi vill legalisera den kulturdelning som den stora massan sysslar med i Sverige.

Annonser
Taggad

6 thoughts on “Skillnaden mellan icke-kommersiell fildelning och kommersiell

 1. All kopiering är bra kopiering. Maintain hardline kopimi!

 2. Tor skriver:

  Varför skulle någon sälja digitala kopior om det finns fritt tillgängliga och är riskfria att dela? Litet märkligt exempel på kommersiellt utnyttjande tycker jag.

 3. BoH skriver:

  Håller med Tor: varför skulle någon sälja digitala kopior om det finns fritt tillgängliga och är riskfria att dela? Och varför skulle någon köpa dessa? Om Captain America fanns fritt tillgänglig för privat bruk, finns det ju ingen anledning att betala för den. För någon.

  Vem ska betala produktionen då? De medverkande själva? Eller ska de medverkande kanske ha ett ”riktigt jobb” vid sidan av? Nej, jag vet, de kan åka på turné, för det är ju där pengarna finns! Eller sälja t-shirts!

  Allvarligt – vad är det som är så fasansfullt fel med att själv betala för att man tittar på en film?

  • Gustav skriver:

   Hej BoH,

   man skulle kunna starta en biograf som visar filmer som är upphovsrättsskyddad, utan att ha tillstånd av skaparen. Sådana biografer skulle kunna sälja biobiljetterna för halva priset än dom som betalar royalty till upphovsmännen.

   Folk som går på bio betalar produktionen för film. De stora dyra produktionerna drar in sina kostnader första veckan filmen går på bio, så dom behöver vi inte vara oroliga för.

   Sen har vi de mindre svenska filmerna, dom filmerna har alltid fått bidrag från svenska filminstitutet. De filmerna har aldrig gått runt själva utan bidrag, så på den fronten kommer det inte att vara något nytt 🙂

 4. Kan man inte då se kommersiell fildelning som en tjänst för de okunniga i samhället? Data borde vara en rättighet. Maintain hardline kopimi!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser