Bålbränning och pirateri

Häxbränning

Skrev igår om möbelseminariet som trä- och möbelföretagen (tmf) höll i, men jag utelämnade en intressant detalj.

Henrik Pontén, som representerar Antipiratbyrån, gjorde i sin presentation över piratrörelsen en liten historisk exposé över piratkopiering. Han menade att dagens straff är alldeles för milda jämfört med medeltidens. Det var på gränsen till otäckt när han talade om att man brukade bränna folk på bål som piratkopierade pengar och visade samtidigt en bild från en häxbränning.

Att likställa falskmynteri med att fildela en Hollywood-film kändes absurt. Man blir nyfiken på Ponténs syn på lämpliga repressiv åtgärd för fildelning. Alternativt ville han bara inskärpa stundens allvar (?) hos publiken? Oavsett kan jag inte minnas någon lobbyist som tidigare har gjort den kopplingen.

Att upphovsrättslobbyn har närmast religiösa axiom till grund blev mer talande under denna presentation. Liknelserna mellan dem och katolska kyrkan, med sina orubbliga sanningar, blir bara tydligare och tydligare.

Ska tillägga att under seminariet sträckte jag ut handen till tmf och erbjöd dem att vi skulle samarbeta för att inte göra samma misstag som skiv- och filmindustrin har gjort när kopieringen blev en folksport. Låt oss tillvarata tekniken var mitt budskap. Sverige skulle kunna komma långt på designfronten om men ger unga människor tillgång till sakskrivare.

Annonser
Taggad , ,

3 thoughts on “Bålbränning och pirateri

 1. jeffer skriver:

  Intressant – att tillhöra fel religion är också ett immateriellt brott. Exempelvis var protestantismen ett brott mot Katolska kyrkans lagliga monopol på religion. Det straffades med att brännas på bål över sakta eld. Frågan är om kan komma så mycket längre beträffande repressiva metoder.

  Trots detta lyckades de inte behålla sitt religionsmonopol. Protestantiska pirater trasade sönder de katolska ländernas ekonomier. Byggde upp en förkrossande krigsmarin och erövrade världshandeln. Ett viktigt motiv hos sjömännen och marinsoldaterna var att hämnas protestantiska martyrer. Så mycket var alltså inkvisitionens avskräckning värd, den vändes till ett verktyg för att mobilisera och motivera protestantiska flottor och arméer. Något som måste vara direkta motsatsen till avsedd effekt.

  På det sättet fick vi samvetsfrihet och religionsfrihet.

  Nu är dags för nästa steg. Att eliminera nutidens monolit och frihetsdödare – upphovsrätten…

  • Gustav skriver:

   Jeffer: Besökte ett av Netopias seminarie. Där stod en jurist och mässade den ena trosläran efter den andra. Aldrig att dom sa något argument eller visade någon form av empirisk data på varför upphovsrätten ska bli starkare

   • jeffer skriver:

    Precis – axiom, tro och tyckande som de vill påtvinga alla andra, med hjälp av samhällets repressionsapparat, men utan ett samhällskonsensus. Dvs utan samförstånd.

    Men kanske religion bekämpas bäst med religion…

    Kopimi-religionen är exempelvis långt överlägsen upphovsrättsreligionen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser