Bitcoin och dess värde


Hypen om bitcoin börjar tillta ordentligt. Detta skapar lite huvudbry för mig. Tycker det hela är så intressant att jag kastar mig in diskussionen.

Systemet har inbyggt att inflationen ska avta med tiden. Tillväxten av bitcoins kommer att stanna vid 21 miljoner, sen kommer man behöva lägga till decimaler för kunna användas av fler. Om efterfrågan fortsätter att öka efter att man har nått 21 miljoner bitcoins så kommer deflationen att ta vid. Deflation är när värdet stiger relativt annat, alternativt att penningmängden minskar.

Hämtat citat från wikipedia:

”Deflation har man först när gemene man tänker att vi handlar inte idag för det är billigare i morgon; vi handlar inte heller i morgon för det är billigare i övermorgon.” – Citatet taget ifrån intervju med Nordeas Expert i Dagens Industri

Nu är förstås inte bitcoin en vanlig valuta och inget land accepterar det för att betala skatt med. Vad som gör valutan värdefull är systemet som det är uppbyggt på och övertygelsen bland användare att detta är det bästa systemet för en kryptovaluta. Vad händer med värdet om någon kodar ihop ett bättra system?

Andra valutor som är fristående från länder brukar backas upp av guld. Vi har blivit itutade att guld är värdefullt. Egentligen är det ganska konstigt att guld är värdefullt, dess användbarhet är väldigt begränsad.

Teorin om varför guld är värdefullt är just för att det är begränsat. Vatten är mycket mer nödvändigt för att leva, men det finns i ett sådant överflöd (på vissa ställen) att det inte har något värde. För mig är guld helt värdelöst om jag tittar på dess praktiska egenskaper, däremot vet jag att andra människor värderar guld högt. Att jag vet att andra människor värderar guld högt gör att jag värderar guld högt, för att jag kan då byta till mig andra saker (eller tjänster) mot guld.

När du funderar över bitcoin bry dig mindre om dess praktiska egenskaper, utan fundera över vad andra människor tror om bitcoin. 🙂

Svenska mullvad.se Mullvad.net säljer VPN-tunnlar mot bitcoins. En väg framåt är att kryptovalutan blir uppbackad av andra krypterings- och anonymiseringssystem. VPN-tunnlar är ganska optimalt att sälja för bitcoins. (Marginal)kostnaden att tillverka en VPN-tunnel är väldigt låg. Risken att du ställer in en betalning när jag tillverkat en VPN-tunnel åt dig är inget jag behöver vara orolig för.

Läs gärna debatten i kommentatorsfältet här.

Märkt

4 tankar om “Bitcoin och dess värde

 1. Observer skriver:

  Liten justering:

  ”Svenska mullvad.se säljer VPN-tunnlar mot bitcoins.”

  Nja, det ska nog vara mullvad.net om man vill hamna på rätt webbplats för ändamålet. 🙂

 2. Lincoln skriver:

  De pengar vi har i samhället är egentligen inte pengar utan krediter som ett centraliserat banksystem skapat. krediter är fordran som kontoinnehavaren har på pengar – krediter i sig är således inte pengar men bankerna har gjort allt för att vi ska använda centraliserade krediter istället för decentraliserade kontanter. Faktum är att bankerna ser inte ens själva sina krediter som pengar: Jag skrev om det här:
  http://parasitstopp.wordpress.com/2011/05/22/bankerna-ser-inte-sina-pengar-som-pengar/#comment-1514

  Krediter är alltid förknippad med en motsvarande skuld. Så genom att trycka undan kontanterna har bankerna lyckats ersätta decentraliserade ickeskuldpengar (kontanter) och ersatt dem med centraliserade krediter som i ökad grad skuldförslavat samhället.

  Bostadbubblan är ett sådant exempel. Vi kan utgå från Riksbankschef Ingves exempelräkning på hur mycket bankerna kan hitta på i krediter och skuldsätta en presumtiv skuldslav med, citat:


  Ett exempel kan belysa vad kapitaltäckningsreglerna tillät och fortfarande tillåter. Antag att vi har en husköpare som lånar 1 miljon kronor och belånar sitt hus till 100 procent. Riskvikten för bolån kan vi uppskatta till 10 procent. I så fall blir de riskvägda tillgångarna för lånet 100 000 kronor. Det totala kapitalkravet är på 8 procent, vilket innebär att banken måste hålla kapital på 8 000 kronor. Det mer relevanta primärkapitalkravet är 4 procent, så primärkapitalet måste motsvara 4 000 kronor. Av primärkapitalet kan 30 procent vara hybrider av olika former. Det innebär att en bank kan komma undan med ett eget kapital – riktigt aktiekapital och upparbetade vinster – på 2 800 kronor för en utlåning på 1 miljon kronor. Ger 2 800 kronor i förlustabsorberande kapital tillräcklig motståndskraft vid utlåning på 1 miljon kronor?
  Mitt svar är nej

  Slut citat. Talet kan laddas ner här, exempelräkningen är på sidan 2:

  Klicka för att komma åt 091119.pdf

  Så baserat på 2 800 kr kan bankerna blåsa upp 1 miljon kr i krediter som de skuldsätter botorskar med! Observera att Ingves inte säger att bankerna baserar de påhittade skulderna/krediterna på insättningar som de lånar ut. Det var ärligt av honom. Bankerna hittar nämligen bara på skulderna/krediterna rakt av – det baseras inte alls på några insättningar. Detta är grunden för den s.k. ”bostadsmarknaden”. Bankerna använder dessa påhitt och trissar upp priser på t.ex bostäder med och anskaffar på så sätt skuldslavar.

  Vid en husförsäljning har inte köparna pengarna utan ”lånar” av banken som inte heller har pengarna men kan hitta på från luften såsom kredit
  Så här har vi tre deltagare på denna ”marknad”
  1) en säljare (tillgångssidan)
  2) potentiella köpare (efterfrågesidan)
  och
  3)mellanhanden banken som vill sälja så mycket som möjligt av sin ”produkt” – dvs skulder skapade från ingenting
  Det är ingen marknad, det är skuldslavsrace där ”husägaren” får hyra huset av mellanhanden, parasiten=banken

  Och bankerna marknadsför bostadsinflationen, som är en följd av denna upptrissning, såsom ”värdeökningar” (samma skit med IT-bubblor, aktier, guld, etc). På så sätt får de människor att tro att alla kan bli rika bara de skuldsätter sig maximalt och går in i pyramidspelet och spekulerar. Sist ut blir svarte Petter.

  Att privata intressen får skapa pengasubstitut genom att trissa upp t.ex bopriser med och maximera skuldsättningen är givetvis fullständigt vansinne.

  Bitcoin kan gå förbi de centraliserade skuldparasitsystem vi har nu. Bankerna förlorar sin parasitära mellanhandsposition. Bitcoin skuldsätter ingen och försvarar integriteten.

  Det finns mycket som är mycket bra med Bitcoin. Men en del är jag betänksam till.

  Diskutera gärna pengaskapande på min blogg – det är den största (och mest dolda) demokratiska frågan. Dert demokratiska underskottet i detta är enormt.

 3. Hellu där!

  Jag måste säga att detta koncept med BitCoins är väldigt intressant, jag upptäckte det hela sent igår kväll – har inte sovit alls i natt då jag har läst på om ämnet och försökt förstå det hela (Och så är jag extremt förkyld, så det är inte heller någon speciell mening med att ens försöka sova.. & teeal deer på kommentaren innan mig, å antagligen på denna med ;).

  Jag bestämde mig ganska snabbt för att testa att Mine:a efter cash (MineCraft är bra mycket roligare, än så länge iaf. ymmv) och efter som att min laptop är en HP Pavilion (Överhettningsproblem) så lånar jag min lillasystersa aspire till att mine:a, och efter ~8 timmar så kom jag fram till att jag behöver låta den stå på 24/7 i ~100 dygn för att generera en enda BitCoin *Yay*. Har dock inte kört på GPU hela tiden, då drivrutinerna var defunkta. NVIDIA sa åt mig att gå in på acers sida, men de nyaste är över ett år gamla… Tur väl så verkar N’s egna funka bra mycket bättre ändå.

  Efter att ha läst http://bitcoin.org/bitcoin.pdf (åtta sidor) så kom jag till slutsatsen att det inte är guld eller liknande som backar upp värdet, utan snarare hash-summor som är *mycket mer* ovanliga än dem man brukar använda. Jag kan naturligtvis vara helt inkorrekt i denna deduktion.

  Hur som helst så spelar det ingen som helst roll över huvud taget vad som backar upp systemet, efter som att valutans egentliga värde utgörs utav överenskommelser mellan en eller flera parter så jag kan komma överens med någon att 1½liter mjölk är värd 0.42฿, då är den mängden mjölk värd så mycket i BTC och så många BitCoins är värt så mycket mjölk, it’s just as simple as that!

  Nu är det ju förstås att BitCoins är relativt nytt, och dess värde är inte fixerat till någonting på något vis. Så det bör ju vara ganska förväntat att värdet på BTC kan fluktuera väldigt kraftigt innan alla har kommit överens om vad saker och ting är värda.

  I vilket fall som helst, så bryr jag mig inte hur hela karusellen slutar – jag tänker börja acceptera BitCoins bara för att det är en cool grej och är teoretiskt sett mycket säkrare system än dem baserade på en irrationell super-entitet.

  Jag har inte läst Falkvinges artikel som du länkar till i början, men det är nästa sak på min läs-lista. Det är ganska mycket man måste sovra bort, vissa är extrema skeptiker som bara talar skit (Kommer aldrig att funka |eller| Vem håller i tyglarna) – andra har enorma sakfel och missuppfattningar inbäddade i sina artiklar (BitCon hacked! || MyBitcoins hade missat conceptet proof-of-work och block-chains).

  Jag skulla skämmas över av att ha skrivit en artikel med sådana sakfel som vissa har (Di-> http://di.se/Default.aspx?pid=238477__ArticlePageProvider är ett exempel) utan att först ha upprättat en slags disclamer i form av ”Jag vet egentligen inte vad jag pratar om, så jag kan ha fått något om bakfoten. Diskretion av läsaren rekommenderad” eller liknande (Antagligen mer troligt i stil med första paragrafen i denna kommentar).

  Nä, nu ska ta lite mer the och bisolvon (vol.3%) mot förkylningen innan denna kommentar ser allt för många gröngrå-blåa rådjur ;D

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s