Vänder blicket utåt

Piratpartiets årsmöte är fortfarande igång och jag fortsätter prata politik.

I onsdags satt jag på tåget från Stockholm till Uppsala och hamnade jag bredvid en äldre herre ifrån Etiopien. Lite slängig i käften som man är började vi prata politik med varandra. Det var några år sedan han senast var i Sverige. Han undrade om Socialdemokraterna fortfarande regerade landet?

Berättade för honom att dom har haft starkare dagar. Han tittade på mig med sina stora ögon och såg förvånad ut. Sen berättade han när han flög i en helikopter över ett område i Etiopien en dag i februari 1986. Plötsligt såg dom ifrån luften folk som började samlas i någon form av sorgemanifestation nere på marken.

Nyfiken som han blev landade dom med helikoptern. Han gick bort och frågade vad det är som har hänt? En äldre kvinna svarade: Olof Palmé, Sverige stadsminister har blivit mördad.

Min nyfunna tågvän frågade varför dom var ledsna över en man i avlägset land uppe i norden hade dött? De svarade, för att han brydde sig om Afrika på riktigt.

Det fanns en konsekvens över den utrikespolitik Sverige förde under Palmé. Han var hatade av somliga, men älskade av andra. Man kan säga vad man vill, med det var tydligt över politiken som fördes. Den var konsekvent.

Vad är Sveriges hållning idag?

Troende kristna massakreras idag nere i Elfenbenkusten. Inte ett ljud görs för att dom har en demokratisk vald regering? Däremot är vi på vår vakt och sparar inte på orden när General Gadaffi attackerar sin lokalbefolkning och krigar mot al-qaida. Vi skickar till och med ner stridsflygplanen. Men kungariket i Saudiarabien omfamnar vi till den milda grad att vi säljer pansarvärnsrobotar till dem.

Det är idag en inkonsekvens i svensk utrikespolitik. Sverige följer inte en tydlig och ärlig linje. Denna oärlighet är inte ett sätt att hjälpa de som behöver hjälp. Detta är inte ett sätt att stå upp för Sveriges ideal.

Det är en metod för Carl Bild att bli populär bland de finare folket på de internationella toppmötena. Att bli inbjudna till deras fester och få mingla med paraply i drinkarna.

Den politik som vi har diskuterat under de senaste 5 åren har möjligtvis uppfattats som att vi har ett fåtal frågor och vänder oss inåt mot landet. Våra frågor är inte begränsade till regionen Sverige. Det är något som förs på europeisk och global nivå.

Om inte annat har Tunisien, Libyen och Iran redan visat det. Kan vi stå upp för humanistiska värderingar med dagens vapenpolitik som tillåter att vi exporterar till totalitära regimer? Vad kan vi svenskar göra för att använda hårdhandskarna mot regimer som förtrycker sina medborgare?

Svaret är att vi kan börja ta konsekvent ställning.

Varför utrikespolitik nu, Usama Bin-laden är ju nerkämpad?

Utrikespolitik är vad det kommer koka ner till för oss om vi ska få se ett bra resultat för Piratrörelsen vid nästa valomgång. Först är det EU-valet, två månader efter det är det allmänna valet. Tuffare mot EU. Vi ser hur valutaunionen EMU står sig svagare mot kronan. Hur övervakningsprojekt efter övervakningsvakningsprojekt trillar ur tjänstemannaväldet. De ska ha våra banktransaktioner och våra fingeravtryck.

Vill öppna upp för en större debatt om de värderingar vi står för och hur de ska kunna tillämpas utanför Sveriges gränser. I vår retorik, i vår politik och i vår handling.

Annonser

4 thoughts on “Vänder blicket utåt

 1. Isak Gerson skriver:

  En långsiktig utrikespolitik bör ha riktlinjen att det alltid kan bli bättre. En utrikespolitik som står på de svaga och förtrycktas sida kan inte bara agera när orättvisorna blir tydliga – som i Egypten eller Tunisien – eller syssla med symbolpolitik – som ritualmordet på bin Laden.

  En utrikespolitik på de svagas sida behöver ta avstamp i alla offer för repressiva och totalitära system – från de paramilitärägda gruvorna och inbördeskrigen i Kongo till sweatshopsen i Kina och de svaga gruppernas rättigheter i latinamerika. Genom att föra en utrikespolitik för sin egen skull, och inte för att folket kräver ansvar eller för att ragga röster, kanske vi kan föra en utrikespolitik som bryr sig på riktigt.

 2. Dennis Nilsson skriver:

  Vi människor är som vi är.

  Anledningen till att det är på det viset du beskriver är att det som inte händer ”mig”, det finns inte.

 3. jeffer skriver:

  Vår vision om ett fritt internet och information till alla är en vision som måste vinnas globalt. Utvecklings- och nyindustrialiserade länder har ingen glädje av dagens immaterialrätt. Vi är solidariska både med dem och oss själva genom driva på förändringar i immaterialrätten så att all konstgjort brist elimineras. Det vill säga ett överflöd till alla. Precis som Olof Palme kan vi visa att det finns i-länder som vill att också övriga världen ska få del av samma överflöd på kunskapens och kulturens område.

  Tar man bort immaterialrättens konstgjorda och grymma brist kan alla få del av allt, oavsett geografi och ekonomi 🙂

 4. E-mannen skriver:

  Det jobbiga med att vara konsekvent moraliskt rätt är att det kostar på.
  Orkar vi och vår ekonomi med den dagen vi tar ställning mot Kinas eländiga beteende och de höjer tullarna för vår export och vägrar oss att köpa deras billiga kläder?
  Klarar vi oss utan oljan som kommer från de diktatoriska arab-länderna?

  Det är dock inte omöjligt. Palme gjorde ju en del rätt hårda uttalanden mot USA under Vietnam-kriget och det gick ju ändå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser