Berättelsen om varför Sverige behöver Piratpartiet börjar på den politiska konferensen

Piratpartiets årsmöte startar idag, jag vill prata politik.

På Ung Pirats förbundskongressen antogs en motion om att Ung Pirat skulle hålla en politisk konferens för att diskutera ett eget politiskt program. Jag vet att det är just där vi kan börja skapa berättelsen om varför Sverige behöver Piratpartiet. Fram tills nu har partiet dominerats av en anda som säger ”vi har våra frågor, resten lämnar vi till de kunniga”. Valresultatet visade tydligt att det inte hjälper. Jag tror inte att det som skiljer oss från de stora partierna är den ekonomiska politiken, utan berättelsen.

Vi behöver kunna stå vid valstugorna och i TV-debatterna om fyra år och säga ”Om vi kommer in kommer Sverige att se ut såhär” och ”Vi vill inte bara ändra lagar, vi vill bygga”. Berättelsen om kunskapssamhället avgörs inte i lagtext, utan i en frisk strömning av idéer om hur vi bygger det nya Sverige.

Jag behöver också ta upp frågan om huruvida vår taktik om att vara ”lojala” till Piratpartiets principprogram i Ung Pirat kan förändras. För det första vill jag deklarera att det viktigaste är att diskussionen sätter igång. För den står i princip stilla i Piratpartiet, av rädsla att trampa utanför vågmästarstrategin. Men vi kan gå vägen Grön Ungdom gått. I sina politiska motioner motionerar de om vad de tycker att Miljöpartiet ska driva, för att sedan låta förbundsstyrelsen arbeta för att Miljöpartiet ska driva frågorna.

Med det sagt vill jag börja diskutera vilka områden vi ska bygga vår berättelse på? Kan det vara utbildningspolitiken? Kunskapssamhället byggs inte bara genom riva de kunskapsspärrar som upphovsrätten och patentsystemet innebär. Det byggs också genom en hårdsatsning på och reformation av utbildningssystemet, från dagis till universitet.

Eller vill vi diskutera immaterialrätt? Piratpartiets ställningstagande kring både patentsystemet, upphovsrätten och varumärkeslagstiftningen är minst sagt omdebatterad. Kompromissande krafter vill mjuka upp vaå patentkritik. Andra kritiserar hur veka vi är i vår kritik mot upphovsrätten och vår icke-existerande kritik mot varumärkeslagstiftningen.

Sist men inte minst vill jag så ett frö angående utrikespolitiken. Brott mot demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter är högaktuella i den internationella politiken – och det finns mycket för oss byggare att göra. Om inte annat har Tunisien, Libyen och Iran redan visat det. Kan vi stå upp för humanistiska värderingar med dagens vapenpolitik som tillåter att vi exporterar till totalitära regimer? Vad kan vi svenskar göra för att använda hårdhandskarna mot regimer som förtrycker sina medborgare?

Annonser
Taggad , ,

One thought on “Berättelsen om varför Sverige behöver Piratpartiet börjar på den politiska konferensen

  1. […] Lämna en kommentar Piratpartiets årsmöte är fortfarande igång och jag fortsätter prata politik. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s