Patentera affärsmetoder – merförsäljning

Har ni någon gång köpt hamburgare på Burger King och kassören frågat er om ni inte vill ha något mer, samtidigt som hon berättar om ett fint erbjudande?

Ifall svaret är ja så har ni upplevt i verkligheten en patenterade affärsmetod. Patentet om merfösäljning inbyggt i POS-terminal (Point of sales) heter Method and system for processing supplementary product sales at a point-of-sale terminal och ägs av Walker Digital. Burger King får betala en royalty till Walker Digital för att få använda denna metoden.

Walker Digitals är ett IP-bolag och har som affärsidé att patentera olika affärsmetoder. Dom har ungefär 200 stycken patent i sin portfolio.

Nu tror jag inte deras patent gäller i Sverige, men i USA gäller det. Konceptet med att patentera affärsmetoder är fel. De är inga uppfinningar. Tänk om alla nya sätt att göra saker hade patenterats, då hade vi säker fått betala mycket extra om vi vill köpa skivat bröd istället för att köpa ett oskivat.

Patentet kan ni läsa här.

Annonser
Taggad , , ,

5 thoughts on “Patentera affärsmetoder – merförsäljning

 1. of_darkness skriver:

  Ähh varför inte göra allt, då menar ajg allt och för alal patentterbart? så som att ens existera oavset vailket land du bor i vara tvungen o betala royaltys för ditt blodomlopp, och andra kroppsfunktioner, spårk,tal,syn, rörelsemönster som att gå i 3.500000000000000000000000000000000005km och 3.5000000000000000000000000000000000000004km i timmen ska vara olika patent tex…

  (ps detta är ironi/sarksam för den som tror att jag är allvarlig)

 2. E-mannen skriver:

  Propagandaslogan för PP:
  ”Rösta på PP för billigare whopprar!”

 3. abstract skriver:

  ”Har ni någon gång köpt hamburgare på Burger King och kassören frågat er om ni inte vill ha något mer, samtidigt som hon berättar om ett fint erbjudande?”

  Din liknelse är kass och väldigt missvisande. Patentet bygger på samspelet mellan en person och en terminal. Denna terminal kan ej substitueras med en person (i din liknelse kassör). Mitt råd till dig är att när du läser ett patent/patentansökan så koncentrera dig på vad som sägs i Claims. Det är nämligen här det som skall skyddas preciseras.

  • Gustav skriver:

   Abstract: Det är ingen liknelse.

   Min källa är boken Industrial Organization: Contemporary Theory and Empirical Applications By: Pepall, Lynne, Daniel Richards and George Norman 4 th Edition (2008) kapitlet om patent.

 4. Tack för en intressant artikel. Kände till att det finns ett antal metoder som företag tagit fram och får betalt för men intressant om patentet. Tack för att du angav boken skall kolla mer på den.
  Vill någon läsa mer om merförsäljning är dessa utan kosnad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s