Sverige kan bli en tunnelnation

Dexe har skritivt om aktivt e-bistånd, om hur Sverige ska kunna hjälpa till att sprida yttrandefriheten över nätet. Utrikesdepartementet har tagit ett bra initiativ i frågan. Själv tycker jag att mycket av de metoder som Dexe pratar om skulle säkert mycket skickligare hanteras av försvarsmakten. Kanske ett samarbete mellan de två departementen hade varit fruktsamt. 

Den tekniska kompetensen finna antagligen redan där. Problemet torde vara att man använder det i liten skala, mest introvert. Jag skrev ett mail till @mil för att undersöka hur saken ligger till, de skulle återkomma i frågan men hörde aldrig av sig. Får tjata lite på dem.

Sverige har ett väldigt överdimensionerat stamnät, finns fyra stycken parallella nät. Telenor, TDC, Tele 2 och IP-only. Vi borde ta vårt ansvar att agera krypteringstunnel i landet. Vi skulle kunna behandla otroligt mycket trafik, utan att det skulle försämra vår egen kommunikation.

Eftersom näten redan finns, och jag utgår ifrån att den aktivautrustningen klarar av mycket mer trafik än vad som används idag, så borde det på marginalen inte kosta så mycket för Sverige.

Annonser
Taggad ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s