Nätneutralitet för betalningsmedel

Isak och jag brukar då och då diskutera ämnet spotifiering. Nu senast var det spotifieringen av pengar som diskuterades. Spotifieringen av pengar har pågått under en längre tid sakta men säkert. Vi pratar förstås om Visa:s och Mastercard:s oligopol på betalkort. Blockeringen av transaktioner av Wikileaks ligger närmast till hands av exempel med problem.

Det är farligt när två sådana stora aktörer börja godtyckligt blocka och spärra flöden helt på eget bevåg. Man ska ha väldigt mycket på fötterna för att gör så. Frågan är om det ens räcker att man har mycket på fötterna, ska det vara lagligt? Är det kortföretagens uppgift att agera polis?

Finansförbundet, som fackligt organiserar inom bank och finanssektorn, står bakom kampanjen kontantfritt.nu. En kampanj var syfte är att nå ett kontant fritt samhälle. Argumenten som lyfts upp är att det är billigare, säkrare och smidigare att använda ett digitalt system. Jag håller helt med och tror att framtiden är kontant fri. Vissa butiker har t o m slutat att acceptera kontanter, utan tillåter bara kortbetalningar.

För att göra ett kontantfritt samhälle så trevligt som möjligt behöver vi införa en sorts nätneutralitet för betalningsmedel. Det måste vara förbjudet enligt lag att som företaget blockera betalningar och transaktioner utan order från berörd myndighet. Den dagen Visa väljer att godtyckligt blockera en nätbutik dödar man i ett svep deras verksamhet.

Märkt ,

3 tankar om “Nätneutralitet för betalningsmedel

  1. ando skriver:

    Kolla upp Bitcoin, där kan vi prata om att frigöra ekonomin.

  2. viktualiebroder skriver:

    ”Berörd myndighet”.

    Vi har ju olika åsikt i betalningsmedelsfrågan och det beror nog på att jag har ett något mindre förtroende för myndigheterna både nu och, ännu mer, i framtiden.

    Kanske var onödigt att skriva. Vi kan ju agree to disagree. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: