Kommun- och landstingsdagarna

I helgen har det varit Kommun- och landstingsdagarna i Uppsala för Piratpartiet. Ett ypperligt initiativ har bygga vår politik. Vi får tacka arbetsgruppen för sitt arbete.

Per håller föreläsning

Ämnet för helgen har varit Open-Source. Föreläsarna har varit Per från debian-projektet och Jon från Stockholmspartiet. Per lyfta upp ett antal kommuner som lyckats med införande av open-source i den offentliga förvaltningen. Det finns även ett antal svenska myndigheter som har börjat införa open-source, bl a Pensionsmyndigheten och Rikspolisstyrelsen.

En viktig sak som man lätt glömmer när man diskuterar open-source i offentlig sektor är att det inte endast är operativsystemet och ordbehandlarna som behöver bytas ut.

Det fattas idag open-source alternativ för schemaläggning- och journalsystem, viktig infrastruktur för dessa institutioner. Lösningen till detta borde vara att ett flertal kommuner går ihop för att få ekonomiska muskler till att lägga en order på open-source system.

Diskuterar öppen mjukvara

Målet med helgen har varit att producera fram ett dokument med tankar och idéer som ska ligga till grund för politiken som ska drivas i kommuner och landsting. Dokumentet kommer publiceras av Victoria och Isak.

Bilderna är tagna av Lars Johansson. Alla Lars bilder från helgen kan man kopiera hem.

Berättar att vi kan bege oss ifrån middagen.

Märkt

7 tankar om “Kommun- och landstingsdagarna

  1. Anders Troberg skriver:

    ”Det fattas idag open-source alternativ för schemaläggning- och journalsystem, viktig infrastruktur för dessa institutioner. Lösningen till detta borde vara att ett flertal kommuner går ihop för att få ekonomiska muskler till att lägga en order på open-source system.”

    Tyvärr så är ekonomiska muskler inte något som förekommer i kommunal verksamhet, tvärtom så sitter de flesta kommuner i en sits där det handlar om vilka verksamheter som ska försummas minst snarare om vad man ska satsa på.

    Det är i och för sig inte en anledning att inte gå över till öppna system, men det är ett grundläggande problem som måste förstås.

    Ett annat problem är alla de verksamhetsspecifika system, något som jag känner väl då jag jobber med utveckling av sådana för kommunerna. En genomsnittlslig kommun har hundratals sådana system, för bygglov, fastighetsregister, trafikmätning, skolskjuts, trafikföreskrifter, beläggningsunderhåll, turistinfo, miljösidan, parkförvaltning och så vidare, många av dem nära kopplade till svenska juridiska förhållanden. Detta är smala, och därför dyra produkter som det kommer att kosta mycket att skriva om, och som därför troligen inte kommer att få några vettiga öppna alternativ.

  2. Gustav skriver:

    Anders: Det är alltid intressant med folk som är insatta i verksamheten. För många mindre kommuner blir det väldigt svårt att kunna få till open-source system.

    Däremot kan stora kommuner göra det. I Malmö har kommunen byggt ihop ett helt eget system som de har beställt av Sigma, som har kostat flera hundra miljoner kronor. (Förvisso var det lite fishy http://www.sydsvenskan.se/malmo/article180788/Mutdomen-Alla-tre-friade.html )

    Tänker mig att inom samarbetsorganisationen Sveriges kommuner och landsting borde man kunna gå ihop för att skaffa resurser.

    Det kommer inte att vara lätt att gå över till open-source överallt, men vi måste börja sätta ner foten någonstans. Konsultfirmorna kommer att börja leverera open-source när det finns pengar för dem att hämta i sådana kontrakt.

  3. Anders Troberg skriver:

    Jag tror inte det är enklare för de stora. Visst, de har mer pengar, men de har också många fler, och mer omfattande, system.

    Det som behövs är ett mellansteg.

    Man behöver växla över till ett modernt OS, i första hand Linux, med öppna lösningar för alla standardprogramvaror (Office etc). Även serverplattformarna kan ändras, med tex MySQL, Apache, öppna mailsystem osv.

    Sedan kan man ställa krav på systemleverantörerna att deras system ska funka under denna plattform med hjälp av tex Wine. Livslängden på sådana system är ganska lång, men inom, säg, 15 år, så kan man fasa ut Wine och köra dem native i Linux.

    Försöker man hårt byta allt på kort tid så kommer det att bli en total crash and burn.

  4. Gustav skriver:

    Anders: Jag håller helt med i att man inte kan göra reformationen på kort tid. På kommun- och landstingsdagarna var jag med och skrev in att vi ska ha en prioriteringslista över vilken mjukvara som först ska ändras på.

    Desktop-datorerna i skolan bör gå först. Utbildning för elever till andra system är viktigast för att på de andra institutionerna ska gå smidigare. Sen tar man ordbehandlare och kalkylprogram. Operativsystemet är lite mer meckiga, för att man måste få alla system att lira på dom. Det känns inte vettigt att köra allt i Wine.

  5. Dennis Nilsson skriver:

    För att det här skall fungera så måste man se det på lång sikt, förslagsvis 15-30 år.

    Prioritet nr.1 borde vara att förankra open-source hos våra unga i skolorna. Jag skulle gärna se att det kommer någon från Piratpartiet till mellanstadie- och högstadie-skolor och berättar om open-source, ngon gång per år. Ex-vis också delar ut fria Linux LiveCD-skivor.

    När ungdomarna är vuxna, och är ute i arbetslivet, så kommer acceptansen för open-source vara mycket högre. För det är något man redan känner till.

  6. Gustav skriver:

    Dennis: Att dela ut live-cd står inte i motsats, men jag tycker inte att vi ska ha med det i vår kommunprogram. I det programmet ska det stå vad vi vill göra när vi kommer in i kommunen. Då kan vi börja ställa krav på vad vi gör med skattepengarna.

  7. […] kommer en uppföljningspost till inlägget om Kommun- och landstingsdagarna. Victoria och Isak har färdigställt dokument från helgen. Dokumentet är en sammanfattning av […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: