Mer byggande på väg

Gjorde tidigare ikväll ett besök på Forskningsavdelningen, ett toppenställe att besöka när man behöver hitta lite inspiration för att bygga. Det finns alltid någon som håller på med något intressant projekt. Det är inte endast en källa till inspiration för att bygga tekniska prylar, utan man blir sugen på att göra saker (definition av saker?).

I en post för några veckor sedan gjorde jag en liten notis om en tillväxtmodell. Har suttit i eftermiddag och knackat lita på en lättöverskådlig presentation av Romer-modellen, en ekonomisk modell som försöker förklara ekonomisk tillväxt. Modellen lägger en del vikt på den teknologiska utvecklingen för landets BNP/capita. Enligt teorin är teknikutvecklingen central för att ett land ska behålla sin tillväxttakt. Den teknikfientliga upphovsrättslobbyn hotar direkt vårt ekonomiska välstånd, genom att sabba teknikutvecklingen. Därför behöver vi presentera lite teori.

Det är politik i så många olika dimensioner att bygga vetenskap och teorier. Chrisk pekar på en intressant aspekt som jag har fastnat lite för, ontopolitik:

Med detta menas att om man ser vetenskaplig kunskap, vars verklighetsbild man inte köper, räcker det inte att “kritisera” den. Vad som är effektivare är att producera ännu mera vetenskap. Det är ontopolitik, alltså att bedriva politik genom att skapa sin egen (önskade) värld.

Så mitt bidrag till lite (piratisk?)ontopolitik är på väg.

Annonser
Taggad ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s