Festa dei Pirati #3

Igår var det den formella Festa dei Pirati konferensen. I paneldebatten, som jag satt i, berättade jag lite kort om Piratpartiets historia. Jag brukar börja att berätta om Piratpartiet med en smått egocentrisk utgångspunkt, mig själv och implementeringen av INFOSOC-direktivet sommaren 2005. Hur fildelningsdebatten började ta fart under hösten, som sen ledde till Piratpartiet.

Det var väldigt många icke-partipolitiska italienska organisationer som deltog, därför tog jag tillfälle i akt att slå ett slag för det parlamentariska hack Piratpartiet är. Använda sig av vågmästarställningen för att försöka få igenom sin åsikt. Att byta ut politiker är själva essensen av ansvarsutkrävande.

Luca Neri the doer

Överlag kändes italienarna lite deppig pga Il Duce, Berlusconi. Det verkar gå mycket energi åt att må dåligt över honom. En känsla av maktlöshet verkar vara spridd. Nästan vartenda kotte jag pratade med berättade två saker: 1) Hur dålig Berlusconi är. 2) Att det inte går att göra något åt Berlusconi för att han kontrollerar stora delar av den linjära median (tv och tidningar).

Den som koordinerade ihop konferensen var Luca Neri, New York-baserad journalist men född i Italien. Luca berättade att han har betraktat Italiens utveckling från andra sidan atlanten, och tyckte att folk var alldels för deppiga. Därför drog han igång konferensen förra året och detta året igen. Luca verkar vara en riktig doer, han fixar allt. Man blir på gott humör när man är i närheten av en riktigt positiv person.

Tanken var att sprida lite hopp och glädja bland de italienska aktivisterna. Den svenska och den mexikanska delegationen fick stå som modell för att man faktiskt kan påverka lagar och regler. Man skulle kunna säga den svenska modellen för piratverksamhet. Begreppet den svenska modellen borde man erövra från arbetsmarknaden.

I fredags gjorde vi ett litet misslyckat försöka att tunnla ut från Vatikanen. Det är dock tråkigt att ge sig. Igår tog vi därför nya (spad?)tag, men mer om det senare.

Annonser
Taggad ,

One thought on “Festa dei Pirati #3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s