Ingen mer kontroll, tack!

Idag kan man läsa chefredaktören för Sydsvenskan, Heide Avellan, mana till mer regler och kontroll av internet. Hon tycker, precis som Per Strömbäck, att samhället och rättsstaten är frånvarande på nätet.

Men i vår värld behövs regler för att skapa det goda samhället på nätet. Regler – och tyvärr också mer kontroll.

Problemen som hon lyfter upp är grooming, mobbning, häleri, spam, piratkopiering och sexhandel. Både mobbing, häleri och sexhandel har funnits i samhället i alla tider. Dom är inte fenomen som är specifika för nätet. Piratkopiering, spam och grooming är nyare fenomen som i mångt och mycket är barn av nätet. Förutom piratkopiering, tycker jag ovannämnda exempel är problematiska och något som jag tar avstånd ifrån. Men jag tycker man ska vara väldigt försiktig innan man ropar på mer lagstiftning.

Vi såg nyligen hur poliserna Martin Bergström och Carl Larsson hackade rättstaten, genom att använda sig av narkotikalagstiftning för att tvinga medborgare att radara data. Chefredaktör Avellan tycker att man är naivromatisk om ser internet som en symbol för frihet. Det är i så fall minskt lika naivt att tro att lagstiftning kommer att användas på ett bra sätt.

Trycket måste trappas upp mot förmynderiet.

Annonser
Taggad , , ,

2 thoughts on “Ingen mer kontroll, tack!

  1. Robert Andersson skriver:

    Kanske är man också naivromantisk om man ser bilen som en symbol för frihet. Begränsa farten till 30 km/h timmen på alla vägar, förbjud högexplosiva drivmedel. Sätt in spårsändare och svart låda, samt installera möjlighet till fjärrstyrning. Kanske Avellan vill gå före och visa vägen på frivillig basis?

  2. nipe skriver:

    Robert: Avellan vill säkert förbjuda bilen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s