söndag

I fredags var projekt Piratfabriken på COP 15 i Köpenhamn, vi demonstrerade RepRap:en och pratade om hur man kan minska koldioxidutsläpp genom att undvika transportutsläpp när man kan själv skriva ut de prylar man behöver. Den globala fabriken, Kina, tillverkar till lägst monetärt pris idag, men om man skulle addera kostnaderna för miljöpåverkan när man skickar fysiska föremål från Kina till Väst blir de antagligen mycket högre än om man producerar det själv.

Jag förespråkar inte att man kan tvinga folk att köpa ”när producerat”, men jag tror att man kan göra det billgare med 3d-skrivare i framtiden. Det finns ett Bambuser-klipp från vårt seminarie. En längre rapport från vårt seminariet dykar snart upp på projekt Piratfabrikens blogg.

Idag har familjen Nipe jobbat pre-julen med släkten och haft tävling i vilka som kan bygga bäst pepparkakshus. Film kan beskådas här. Hemligheten med ett bra pepparkakshus är att inte kavla ut pepparkaksdegen för mycket, så att den blir alldeles tunn. Sen är det fördelaktigt om man inte är skakig på handen när glasyren ska sprutas på. Dagens samtalasämne har varit det massiva snöfallet i skåne. Samma kaos uppstår varje år när snön kommer. Bilar fastnar och kör av vägen. Folk sitter fast. Statistiskt sett får vi ungefär en veckas snö om året, vi borde alltså vara mer förberedda på snön.

Annonser
Taggad , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s