Bygga om segregerade områden till integrerade

Johnny Munkhammar(m) och Johan Norberg har idag en intressant debattartikel med rubriken Gör Rosengård och Rinkeby till ekonomiska frizoner. Deras idé är att göra olika stadsdelar, som lider av segregering och hög arbetslöshet, till ekonomiska frizoner.

Alla boende som så önskar får F-skattsedel, arbetsgivaravgiften slopas för boende i området och individuella anställningsavtal tillåts. Det skulle vara ett kraftfullt reformpaket och en signal till invånarna att ta chansen.

Låter som ett otroligt intressant experiment. Inte nog med att det skulle sänka tröskeln för folk att anställa och starta eget, dessa stadsdelar skulle även suga till sig kapital och arbetskraft från mer välfungerande stadsdelar. Författarna föreslår att det ska vara under 10 år, under den tiden kan man hinna bygga upp privat verksamhet.

Det finna med denna idéen är dess enkelhet. Istället för att ett gäng socialingenjörer ska lösa problemen med riktade bidrag, ger man istället medborgarna verktyg att använda sin egen potential att bygga upp något. Rosengård skulle inte bara integreras bättre med övriga stadsdelar, utan det skulle bli mer attraktivt att bo och verka i Rosengård. Jag själv skulle lätt kunna tänka mig att flytta dit om det blir en ekonomisk frizon. Människor som flyttar till andra länder, med helt annan kultur är riktigt driftiga människor. Att fly från landet man är uppväxt i kräver mod och vilja. De facto att man flyttar från mellanöstern eller afrika upp till Sverige är ett bevis på att man vill ta tag i sin situation. Ge dom möjligheten!

W. Churchill har sa en gång ”[…]for a nation to try to tax itself into prosperity is like a man standing in a bucket and trying to lift himself up by the handle.” Det tycker jag är citat rådande makthavare bör ta till säg när de funderar på hur de ska hjälpa utsatta områden i Sverige.

Annonser
Taggad , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s