Vem drabbas av finanskrisen?

I ett blogginlägg på ekonomistas kan man läsa att vem som har blivit hårdast drabbad av finanskrisen. Fakta från SCB pekar på att det är egentligen bara dom riktigt rika som har påverkats av finanskrisen. Folk med normalinkomst berörs ej speciellt mycket.

Trots otaliga krigsrubriker om krisens djup befinner sig (eller befann sig för knappt året sedan)samtliga grupper i fördelningen över 2005 års inkomstnivåer.

Att finanskrisen inte slår speciellt hårt mot vanliga arbetare kan var väldigt intressant att veta när oppositionen skyller arbetslösheten på regerings ”passiva” agerande under finanskrisen. Regeringen försvarar sig med att vi har en världsomfattande finanskris som drabbar alla länder. Sanningen är nog den att varken regeringen eller oppositionen vet var vi befinner oss.

Sven-Erik Österberg hetsar om finanskrisen. Undra om han står för det idag?

Annonser
Taggad

2 thoughts on “Vem drabbas av finanskrisen?

  1. Joakim skriver:

    Siffrorna som publicerades var för 2008, alltså första året av krisen. Troligen har de rikaste i och med börsens återtåg under 2009 tagit igen sina förluster med råge. Däremot, som det argumenterades för bland kommentarerna på det Ekonomistas-inlägg du refererar till, så finns det risk för att de med normalinkomster som mer baseras på arbete än kapital kommer att få sämre ställt under 2009 och 2010. Dessutom är ju arbetslösheten högre i år och kommer enligt prognoser att vara ännu högre framöver, som en följd av finanskrisen. Så än är inte faran över för ”vanliga arbetare”.

  2. Gustav skriver:

    Joakim: Man borde delat upp det i en kortsiktig och en långsiktig analys, mitt inlägg ovan smetar ihop allt. Borg justerade nyligen upp prognoserna för arbetslösheten i samma takt som man märker att vi inte dippar ner i den lågkonjunktur som befarades. Jag tycker dock att det kanske blir lite sneddriven bild när i samma diskussion för in SCB:s empiriska data med framtida prognoser.

    Men visst, arbetsmarkanaden laggar efter finansmarknaden. Investeringstakten sjunker och det slår mot de ”vanliga arbetarna” efter ett tag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s