Kopiera fysiskt med RepRap

Efter några veckors trixande, och hetsiga debatter, har äntligen ett kluster av piratpartister beställt en RepRap-maskin. RepRap står för Replicating Rapid-prototyper och är en 3d-skrivare. Denna 3d-skrivare kopplar man upp till sin pc via USB och skickar iväg en 3d-ritning  som den skriver ut i plast. Det har ganska länge existerat 3d-skrivare för industribruk, dock är de oerhört dyra och kostar minst 500 000 tusen kronor, vilket inte är överkomligt för amatörer. En RepRap kan man själv köpa delar till och bygga ihop för ca 10 000 kronor.

I somras såg jag en fungerande RepRap hos CCC-München under Hackers by bus-resan. Ända sedan dess har RepRap:en legat och gnagt på mitt samvete. Nu är den snart i hamn.

Klustret som har beställt RepRap:en huserar på bloggen Piratfabriken.wordpress.com, där ska man kunna följa arbetet med att sätta ihop RepRap:en. Eftersom att det är en tämligen komplex sak att bygga finns det en lite risk att det kommer ta tid. Planen är att RepRap:en ska senast vara klar i december och närvara vid ett seminarie om patent. Amelia Andersdotter håller i höst en serie patent-seminarie i Malmö. Målet är att kunna kröna det sista seminariet med RepRap:en, en fysisk maskin som kan göra fysiska kopior(!). Häftigt hade varit att koppla upp den mot Erik Josefssons The patent bay.

Om man får spekulerar lite i framtiden, tänk när alla kan ha en egen RepRap hemma på skrivbordet.

”Think of RepRap as a China on your desktop.”  –

– Chris DiBona, Open Source Programs Manager, Google Inc., 8 April 2008.

Med en dator kan vi kopiera ettor och nollor, datorn har intensifierat konflikten med stora ägare av intellektuell egendom (främst upphovsrätt). Patent begränsar vår möjlighet att bygga vidare på tekniska påfund, vilket i sig bromsar teknikutvecklingen. Det vore himla intressant att börja kopiera patenterade prylar. Istället för att köpa en dyr reservdel till min BMW kan jag kopiera hem ritningen via The pirate bay (patent bay?), mata in den i min lilla 3d-skrivare, och låtar maskinen skriva ut en reservdel. Decentraliserad produktion av fysiska ting är idag otroligt ekonomiskt ineffektivt, precis som det var ineffektivt för 15 år sedan att göra egna kopior av film/musik/text, kanske blir det lika smidigt att kopiera en plastmugg som att kopiera en mp3-fil.

50% av alla delar till RepRap:en kan man sjäv skriva ut med en RepRap, dvs den kan reproducera sig själv. Förhoppningsvis kan vår maskin yngla av sig och få barn.

Annonser
Taggad

6 thoughts on “Kopiera fysiskt med RepRap

 1. calandrella skriver:

  Coolt!

  //Ny följare av bloggen

 2. Ronny Nord skriver:

  Nu är vi snart ihamn och jag kan inte vänta på att få skruva ihop maskinen, nu är också facebook gruppen startad.. gå gärna in där och skriv några rader…. eller varför inte kopiera ditt blogginlägg till gruppen

  mvh ronny nord

 3. Michael skriver:

  Faktum är att ”riktiga” 3D-skrivare går loss på betydligt mindre än 500.000:-

  Vi har en på skolan, och inköpspriset för den var ca. 40.000:- (fyrtiotusen). Det är dock ganska grov upplösning, ca. 0.3mm.

 4. piratfabriken skriver:

  @Michael: 40tusen låter billigt. Och 0.3mm är inte så illa i upplösning. Det kan bli svårt att få samma upplösning med en hemmabygd RepRap kan jag tro.

  Men det som hämmer 40tusen-maskinen är patent, fängslad hårdvara och fängslad mjukvara. RepRap:en är byggd helt utan patent, på fri hårdvara och fri mjukvara. Och om RepRap-tänket blir en succe så kommer det att poppa upp billiga massproducerade varianter av den med och priset kommer vida understiga 10tusen.
  Dessutom är målet för RepRap:en att den ska kunna repropducera sig själv vilket kommer sänka kostnaden
  än mer ju mer den sprider sig. . . Skulle ändå vilja se den där 40tusen-skrivaren. Verkar som en cool pryl att ha på en skola.

 5. rutro skriver:

  Kul initiativ. Var med och introducerade dessa för aprox 15 år sedan, så jag undrar om patent är något större problem numera. Tekniken används för att göra en slags prototyp, men då materialegenskaperna är annorlunda än vad de skulle bli i serieproduktion är 3D modellen bara användbar främst för visuella ändamål. Man jobbar med ABS. Kristallina plaster är luriga.Tar du metallvarianten däremot så kan den användas till mycket. Som prototyp verktyg till plastframställning till exempel.

 6. Gustav Nipe skriver:

  Rutro: Jag menar inte att är patent på maskinen som är grejen, utan att kopiera saker med reprap:en som är patenterat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s