Efter Ung Pirat förbundsstyrelsemöte

Efter en hård helg, under Ung Pirats förbundsstyrelse möte, i Uppsala är jag påväg hem. Helgens möte lade mycket fokus på att sammanställa och anta ett policydokument, innehållande miljö, licens och jämlikhetsdokument. Jag kan säga att dokumenten inte är alltför hårt formulerat, tanken är att det ska mer vara riktlinjer. Förbundsordförande  Stefan Flod illustrerar funktionen av dokumentet med formuleringen ”Det viktiga är att vi kan göra undantag”. Själv hade jag nog gärna sett ett policydokument som ställer hårdade krav på miljöarbetet inom förbundet. Det är inte någon omöjlighet att förändra policys så de finns fortfarande hopp om att förbjuda flyg för förbundet rörande resor inom landet.

Det ser även ut som att Ung Pirat kommer att öppna statens skattkista och få ungefär 1,6 miljoner i statsbidrag, vilket är helt fantastiskt. Med 1,6 miljoner finns det stor potential att göra förbundet mer professionellt och stödja lokalavdelningarna ordentligt. Att stödja lokalavdelningarna är en självklarhet, däremot är det inte helt självklart att man ska heltidsarvodera ordföranden och sekreteraren. Problematiken kan ligga i att man riskerar att förlora en del ideellt arbete, som är stommen i Ung Pirat, genom att göra två stycken heltidsarbetande. Det finns en risk att allt arbete läggs på de två. Parallellt med diskussionen att heltsarvodera två stycken rör sig även frågan om förbundet ska skaffa sig ett riktigt kansli. Att ha ett fysiskt kansli innebär en ganska stor merkostnad. År 2008 räcker det oftast med att ha en dator och en Internetuppkoppling för att kunna utföra kontorsarbete, behöver man verkligen ha ett fysiskt kontor?

Förövrigt, om vi ska ha ett kontor borde det ligga i Malmö. Har man sett Malmö har man sett världen. Största skälet till att ha det i Malmö än i Uppsala, som det verkar existera stor konsensus kring, är att det är mycket närmare till kontinenten. Europa unionen kommer i framtiden att vara en ännu mer central politisk arena än vad det är idag, det vore därför lämpligt att ha nära dit. De flesta politiska organisationer har sitt säte i närheten av Stockholm, men varför vara som de flesta?

Märkt , ,

2 tankar om “Efter Ung Pirat förbundsstyrelsemöte

  1. Kul att se att du börjat blogga Gustav, det var på tiden.

    Skälet att ha kansliet i närheten av Stockholm är att en stor del av det politiska livet i Sverige kretsar kring Stockholm, oavsett vad man tycker om det eller ej. Din anmärkning om att Malmö ligger närmare Europa stämmer visserligen, men än så länge är den nationella politiken den som är dominernade. Den dagen det ändras så kommer jag bli den förste att propagera för att flytta Ung Pirats kansli till Bryssel (som är bra mycket närmare kontinenten än Malmö). Men fram tills dess tror jag tyvärr att du får acceptera Uppsala

  2. […] högaktuella, ett ökande medlemsantal och ett ungdomsförbund som börjar få en allt starkare organisation runt om i landet. Det vore märkligt om det inte gav avtryck i […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: